FÖRVÄNTNINGAR - ALLT SKAPAS 2 GÅNGER

 

Det finns väldigt mycket att lyssna och läsa och lära - på onsdag ska jag lyssna på Kjell Enhager i Kalmarsalen. Blev efter samtal med en go vän påmind om att jag gillar att läsa eller i detta fallet lyssna på lite inför och detta vill jag dela med mig till er. När ni har dessa minutrar i lugn o ro - lyssna och fundera.


Klicka här

Hur vill jag ha det...? Planen - Målet - Så blir det ...


HAN VISSTE VISST :)

I morse var det dags för träff 2 på  prova på Nosework kursen för Linda. Har vi förstått eller inte.... Några träningspass med både retning inför sök och utan, osynliga - lättare och svårare - olika höjder mm har vi ändå hunnit träna inomhus i vårt lilla hus :) Men var det 100 att det var just Eucalyptus som han letade eller hur mkt var det "hela paketet".

Vi har varit noga med startsignal och jag har följt efter han och varit nära han - både för att vara med när han markerar + inte råka meddela att vi borde leta på annan plats utan att vi båda litar på honom. Vi har funnit vår grej och tar det i vårt tempo. Har även döpt vad vi letar "Doften" Skiljer sig från alla andra kommandon och just leta Doften = metodiskt arbete

Linda hade ställt ut mängder med burkar med lock på rad och i en av dem låg doften som vi skulle hitta. Startsamlade oss och så bar det coolt iväg - burk efter burk - lite brus med avnosning på den väldoftande mattan och så fastnade han på burk 4 - stannade till och så kom en liten tassviftning i luften - den är det matte -  HAN VISSTE VISST

Ett sök till och samma resultat!

Paus och vi satt och tittade och lärde oss på de andra ekipagen - hur olika vi är och hur olika vi gör - men samma sak gäller - hitta o markera doften.

Andra passet letade vi i en annan gömma och med öppen doft vilket också gick klockrent - orkade 3 sök och fick mer energi i kroppen.

10933871_1029356773747223_3516535833009936082_n

Har vi hittat nått :)

Nu har beställning av doft gjorts så vi kan träna på hemma tills kursen börjar :-)


 


Vilken vecka :)

Förra söndagen började vinterns rallylydnadskurs igång. Ett förväntantsfullt gäng som sugen kunskapen intill sig. Alla med olika förutstättningar med en underbar vilja. Det går fort mellan tillfällena men kunskapen finns där att plocka fram även efter kursen är slut, okej kunskap är färskvara men det finns kvar där - någonstans :) Vill tro det iaf för annars är ju all kunskap som insupits i plugget under alla år helt förbi

Det är mycket som ska på plats för både människa och hund - men det går bäst om man börjar med grunderna och gör den stadig, kontakt och följsamhet är AochO.
Idag träffades vi igen och det glädjer mig alltid vad kvalitetsträning på en vecka ger resultat - gäller bara vi vill se dem. Idag bjöds det på värmande leenden när människohunden inte alltid förstog vad människan ville att den skulle göra vid skylten. Många "aha" och "jasså" och vad ska jag ha för info - ja just det kan jag ju använda - det kommer jag ihåg. Hur vill jag ha det - var ska jag vara - får hunden plats osv. Superbt träna utan hund och låta den slippa förvirrad ägare

I onsdags njöt jag av banträning som vi kommer ha varannan vecka - känna skillnad i vad olika tempon kan göra med samma moment och sedan lite klur med att hunden väntar på ny info innan besluten tas :) Lite brus kom upp på ytan som kunde tränas mera på "men" även mycket snyggt som är gött att ta med sig - ny miljö, nya hundar och publik med lite nerver. Syns om två veckor - ta med era personliga tips och se hur ni kan bli bättre.

I torsdagskväll - iväntan på att det "lovade" ovädret skulle göra entré så träffade jag en sockersöt spets vars matte och husse inte delade hennes syn på skall . Lovande familj som jag känner komma fixa detta fint med en stor portion tålamod och hålla sig till sin plan - se det ni vill se och träna resten.


Om

Om en hund vore lärare, skulle du kanske lära dig saker som dessa:

 • När någon du älskar kommer hem, spring alltid och möt dem.
 • Låt alltid känslan av frisk luft och vinden mot ditt ansikte vara anledning nog för extatisk lycka.
 • Bits inte när det räcker att morra.
 • Låt andra få veta när de inkräntar på ditt område.
 • Spring, hoppa och lek en stund varje dag.
 • Ta en tupplur då och då, och sträck alltid på dig innan du stiger upp.
 • Njut av uppmärksamhet och var inte rädd för andra människors beröring.
 • Om det är varmt ute, pausa ibland och lägg dig ner på rygg i gräset.
 • När du är glad, dansa runt och skaka på hela kroppen.
 • Oavsett hur ofta du får skäll - tjura inte. Spring tillbaka på en gång och bli sams.
 • Njut av den enkla glädjen i en promenad.
 • Var lojal.
 • Låtsas aldrig vara något du inte är.
 • Om det du vill ha ligger nedgrävt, gräv till du hittar det.
 • När någon har en dålig dag - var tyst, sätt dig nära och erbjud tröst genom att bara vara.

Hämtat ur "Det är aldrig kört! Samlingsvolym", av Kristina Reftel


Nose Work kurs

Ja i lördags var Bayliez och jag på kurs tillsammans igen! Så glad få åka iväg han och jag tillsammans som "på den gamla goda tiden"! En tanke: Kom ihåg din äldre hund som är följsam och fin att hitta på saker tillsammans, gammal kunskap som ny. Kan en hund känna det som en "pensionerad" elitidrottare kan känna sig när de lägger av? Självklart har de inte samma kapacitet men ändå att de får känna sig lika duktiga och att de kan precis som när de var unga. Se våran stolthet över dem lysa i våra ögon . Där blir kontrasterna för en familjehund kanske inte lika stora mot för den som varit mer "i rampljuset". En tanke som sagt.

Nåväl, tillbaka till kursen. :) Skoj som 17 var det. Eukalyptus är doften vi ska lära dem att finna. Antingen leka med doftrullen eller klicka in att de sniffar doft - vi kunde leka men fick ändå välja att klicka för sniff. Där fick jag anstränga mig att vara snabb i tajmingen :) det fanns mkt annat än att "sniffa" i Bayliez tankar så det gällde vara med när han sniffade så det var det han gick över till :)

Vi fick sedan söka doften bland utlagda prylar av olika slag. Vi han med 3-5 sök var! Alla ekiapgen var olika med olika bakgrunder och så kul se hur det jobbades!

Vi tog det i vårt tempo och sökte "tillsammans" till en början - var bevisligen längesedan vi höll på med sök - och sista passet lossnade det rejält! Herueka - både jag och Baye förstog vad vi höll på med och hur vi skulle va tydliga med varandra för att göra detta och sudda ut andra tankar på vad det kanske var man kunde göra med grejerna som var utplacerade hihi lille gubben.

Så nu tränas det att finna "doften" här hemma och om två söndagar är det dags igen

Ta chansen du med!
Lindas Hemsida


Andra inlägget

Jag flyttar över bloggen hit från bloggersidan. Välkomna att följa mig direkt härifrån nu :)

Gamla inläggen hittar du här BLOGGEN PÅ BLOGGER