Hundpromenaden i Nybro


 

I tisdags var det så dags att "få" följa med Nybros hundpromenad - vilket underbart gäng som har den möjligheten - främst med Annelies brinnande engagemang  . Lugnt och fint samlades alla på torget för att sedan njuta av en promenad tillsammans. På mitten stannade vi och vi tränade lite att husse/matte hanterade och kände igenom sin hund (bra för att kolla ev skador eller inga, inför veterinär, tandvisning, utställning mm). Handtarget - användbart till tex inkallning, hälsa, tandvisning, möten mm. Inkallningssignal att kopplet tas fram istället för en signal att inte vilja komma, lära hunden gå i kanten. Säg "kanten" när hunden är i kanten + ev belöning i kanten. Godisgömma/balans i träd, buske, sten eller annan sak - nosarbete, gymnastik och stretch. Obs Hundens säkerhet - den ska vara säker på att du finns där om den behöver det för sin säkerhet - gör det tillsammans!
Balans är bra för kroppen, koordination, välbefinnande mm

Smart kan vara att träna lite med hunden innan promenaden så har lite energi försvunnit ut. Även att stanna lite då och då på några av våra promenaden och hitta på lite tillsammans. Samarbete och roligt. Tränat samtidigt. Köra några steg följsamhet, låtsas slalom, sitt och sitt kvar, inkallning, ställa upp för domaren, visa tanden, bakdelsarbete på en låg stubbe, balansera och sedan leta gottis. Träna delar och bygg ihop till helheter. När som ni är sugna. Se till lilla som blir det stora. De bästa passen oftast.

Tipset om Nosework hittar ni här; LINDA GUSTAFSSON NOSEWORK

Tack för att jag fick möjligheten att följa med er och jag vill komma fler gånger och gå promenaden för jag minns mina dagar när jag och Baye var yngre och bodde i Emmaboda! Då hade vi samma förmån.


Utställningskursavslutning

Nu har jag fått "bannor" av mig själv att det är längesedan jag skrev här :) men ibland är det så - det bara rusar iväg och livets allt får prioriteras.

I söndags var det sista gången på utställningskursen. Jag är så grymt imponerad av hur alla tagit emot kunskapen och omvandlat den så den passar var och en! Ni förde era hundar så fint!
Det är skillnaden som gör det - vikten av att tänka till hur hunden tänker och vara en coach till sin hund. Likhet med tex lydnad/rally där iaf jag börjar med foten närmast hunden när jag ska röra mig vidare tillsammans med hunden. Men där vill jag ha kontakt - i utställning vill jag att hunden ska ha framåtfokus - då kan en detalj som att börja med andra foten vara just det min hund behöver för tydligheten vid inlärning att "nu gör vi ngt annat och det ser ut så här", kanske i kombo med externbelöning som hunden får fokusera emot men med rätt energi och inställning.

Varmt lycka till i "ringen" som oftast har fyra kanter   och njut av tiden i rampljuset - ha en plan - håll den så gott det går och förbered er hund på de olika delarna. Va stolta och nöjda!

Detta fina kopplet har jag (med flera) från Buzzdog Design

10846259_860873943933998_7824351454957568586_n

Hör gärna av er med hur ni har det i ringarna framöver. :)