Ta eller ge - vilken skillnad

 

Kika in denna VIDEON

Fint filmat, som visar på hur vi och hunden reagerar.

Vilken skillnad - tänk på det


Färger

Ibland funderar jag på hur man tänker  .

Varför är mittpinnen på endel hopphinder röd?

Varför är de flesta koner röda?

Kanske för att vi ska se dem

Vikten av att variera sig och ge hunden många bilder inklusive förgbilder av hur saker och ting ska vara, både kunskap oberoende av färg och även att vissa färger ser hunden lättare än andra och det kan göra en skillnad i en situation, likaväl som att vissa saker ser hunden inte lika lätt.

Vi har olika färgskala!

IMG_1325


Variera

Har under några pass haft filmhjälp av käre sambon så jag kunnat filma de olika momenten som finns. Vi har nu filmat nybörjarklassens och fortsättningsklassens :) Det är riktigt kul och snacka om fokus - det vill helst bli rätt på FÖRSTA försöket. Både jag och hund och förhållande till kon, skylt, hinder osv :). Bra träning med koncentration, signaler, bli rätt direkt + ha kul i "allvaret". Duktiga killar som avlöste varandra.  

Ett sätt att ha koll är just att ur minnet göra moment, vid skylt eller annan grej eller " när redo". Inte behövs skyltar bara för att "så ska det vara".

Annat sätt är att ta ett gäng moment ur minnet och köra dem på gräsmattan, köksgolvet, på en promenadsträcka och hålla fokus + bli rätt direkt + variation förnöjer.

Eller ge en vän eller välj ut själv några som blandas och så står personen och håller upp momenten, du och hunden gör dem så snart ni är redo och du inhämtar ny info. Tränar dig att vara snabb med ny info in i huvudet så att du behåller fokus på hunden och du + förberedelser så det blir rätt och mest ROLIGT! Att fast du behöver titta och få ny info så betyder det för hunden - fortsätt med det jag gör - min männsika hämtar bara mer info jag behöver inte bry mig om det.
Eller låt ngn säga det du ska göra.

Kan du komma på vilka sätt dessa moment kan kombineras? front + front - backa tre steg + sitt, stå + stå gå runt?
Exempel: Ställ hunden - ställ dig framför - sitt - backa 4 steg, höger ingång sitt, stå - du går runt hunden
Sätt hunden - ställ dig på dens högra sida - stå - fram i front - ingång och fram i front direkt igen i rörelse (ej sitt vid sidan) - backa 1 steg i front (hunden sitter ej i front)

Variation ger förståelse, ni har roligt, ni lär er mångder, hunden och du är vakna på vad komma skall, du ser vad ni kan och vad hunden tar in för information - har ni båda samma?

Tokar det till sig - ja skratta åt det och kom ihåg att det kanske inte funkade därför att... och ta med den kunskapen till nästa pass - Vad var bra och vad vill du ska vara bättre och Hur då?


Val

 

På en av veckans dagar så var det en "allt i vägen" dag... Började med att det var ovanligt många bilar in till stan o det var ett väldigt oflyt i tempot. Val: köra om, bromsa in, köra om, bromsa in osv eller gilla läget o ligga kvar i det tempo som erbjöds. valde det sista men oj va drygt det var. Men det gör lite ont ibland 

Sen var det dags igen när jag skulle få parkering vid simhallen... Kö... Men fick en

Sen i badet så var det fortfarande "nyårslöften" så det var såå fullt o jag vill gärna simma med högt tempo! Vilket brukar vara möjligt varje gång. Val: försöka hålla mig flytande i det tempot som erbjöds eller gå upp eller köra om utan att störa. Denna gång blev valet lätt det sista - jag var där för att träna puls o må bra, inte puttra runt o vara irriterad 

Vad vill jag med detta ? 

Jo, jag har val! Vissa lättare än andra, vissa gör mindre ont än andra - Men jag kan påverka vad som är viktigt för mig - just då eller enligt "hur jag vill ha det". Det är inte någon/något annans fel att jag har det så här men jag behöver göra val för mig.

Bilkörtempot var mest ovant eftersom det sällan händer medans i simbassängen så ville jag ha träning o puls medans de andra gjorde så gott de kunde... Val... 

Vad vill jag ha? Hur vill jag ha det? 

Påverka din situation och känn att du har koll på läget 


Sammanfattning/reflektion av träningspasset

 

Efter ett träningspass så ställ dig enkelt dessa frågor:

 
- Vad gjorde jag bra?
- Vad gjorde hunden bra?
- Vad gjorde vi bra?

- Vad vill jag ändra på?

- Hur gör jag det?

- Vad var roligt?

 

Enkel sammanfattning efter ett pass och även att repetera inför ett pass för att gå in i det med rätt inställning. 
Även lättare se sina framsteg och att VI KAN