Hundpromenaden i Nybro


 

I tisdags var det så dags att "få" följa med Nybros hundpromenad - vilket underbart gäng som har den möjligheten - främst med Annelies brinnande engagemang  . Lugnt och fint samlades alla på torget för att sedan njuta av en promenad tillsammans. På mitten stannade vi och vi tränade lite att husse/matte hanterade och kände igenom sin hund (bra för att kolla ev skador eller inga, inför veterinär, tandvisning, utställning mm). Handtarget - användbart till tex inkallning, hälsa, tandvisning, möten mm. Inkallningssignal att kopplet tas fram istället för en signal att inte vilja komma, lära hunden gå i kanten. Säg "kanten" när hunden är i kanten + ev belöning i kanten. Godisgömma/balans i träd, buske, sten eller annan sak - nosarbete, gymnastik och stretch. Obs Hundens säkerhet - den ska vara säker på att du finns där om den behöver det för sin säkerhet - gör det tillsammans!
Balans är bra för kroppen, koordination, välbefinnande mm

Smart kan vara att träna lite med hunden innan promenaden så har lite energi försvunnit ut. Även att stanna lite då och då på några av våra promenaden och hitta på lite tillsammans. Samarbete och roligt. Tränat samtidigt. Köra några steg följsamhet, låtsas slalom, sitt och sitt kvar, inkallning, ställa upp för domaren, visa tanden, bakdelsarbete på en låg stubbe, balansera och sedan leta gottis. Träna delar och bygg ihop till helheter. När som ni är sugna. Se till lilla som blir det stora. De bästa passen oftast.

Tipset om Nosework hittar ni här; LINDA GUSTAFSSON NOSEWORK

Tack för att jag fick möjligheten att följa med er och jag vill komma fler gånger och gå promenaden för jag minns mina dagar när jag och Baye var yngre och bodde i Emmaboda! Då hade vi samma förmån.


Rallylydnadstävling i närheten

 TIPS!
Tävlingssugen?

Nybro har officiell rallylydnadstävling den 30 maj. Sista anmälan 2 maj.

Väldigt trevlig klubb att tävla på eller om du vill kika in hur en tävling går till - vara publik eller kanske vill hjälpa till?

Anmälan till tävling sker via sbk/tavling.

HA EN BRA DAG!

Rallylydnad nybro 30 maj


Banor/tävling - rallylydnad

Jaha! och vart tog dessa veckorna vägen :)
Haft kurs i ridhus på Öland - tack Jessika    för möjligheten! 5 tillfällen varannan vecka - och nu SLUT  .
Men nu är snart vårens alla tävlingar igång - så ni är fullt redo får att ge er ut och ha kul tillsammans med er hund på banan - Ha en bra dag och göra er grej! Varmt lycka till med det!- Fixar ni gallant, det vet jag!

Att sedan även få en gåva är en extra bonus - tack Helén och Signe

 

 

Vi syns igen den 9/4-15


Variera

Har under några pass haft filmhjälp av käre sambon så jag kunnat filma de olika momenten som finns. Vi har nu filmat nybörjarklassens och fortsättningsklassens :) Det är riktigt kul och snacka om fokus - det vill helst bli rätt på FÖRSTA försöket. Både jag och hund och förhållande till kon, skylt, hinder osv :). Bra träning med koncentration, signaler, bli rätt direkt + ha kul i "allvaret". Duktiga killar som avlöste varandra.  

Ett sätt att ha koll är just att ur minnet göra moment, vid skylt eller annan grej eller " när redo". Inte behövs skyltar bara för att "så ska det vara".

Annat sätt är att ta ett gäng moment ur minnet och köra dem på gräsmattan, köksgolvet, på en promenadsträcka och hålla fokus + bli rätt direkt + variation förnöjer.

Eller ge en vän eller välj ut själv några som blandas och så står personen och håller upp momenten, du och hunden gör dem så snart ni är redo och du inhämtar ny info. Tränar dig att vara snabb med ny info in i huvudet så att du behåller fokus på hunden och du + förberedelser så det blir rätt och mest ROLIGT! Att fast du behöver titta och få ny info så betyder det för hunden - fortsätt med det jag gör - min männsika hämtar bara mer info jag behöver inte bry mig om det.
Eller låt ngn säga det du ska göra.

Kan du komma på vilka sätt dessa moment kan kombineras? front + front - backa tre steg + sitt, stå + stå gå runt?
Exempel: Ställ hunden - ställ dig framför - sitt - backa 4 steg, höger ingång sitt, stå - du går runt hunden
Sätt hunden - ställ dig på dens högra sida - stå - fram i front - ingång och fram i front direkt igen i rörelse (ej sitt vid sidan) - backa 1 steg i front (hunden sitter ej i front)

Variation ger förståelse, ni har roligt, ni lär er mångder, hunden och du är vakna på vad komma skall, du ser vad ni kan och vad hunden tar in för information - har ni båda samma?

Tokar det till sig - ja skratta åt det och kom ihåg att det kanske inte funkade därför att... och ta med den kunskapen till nästa pass - Vad var bra och vad vill du ska vara bättre och Hur då?


Bankurs i rallylydnad

I går kväll hade vi en av de träningspassen som ligger mig varmt om hjärtat - skoja till det lite för både hund och människa. Det är inte så allvarligt tävla och mina nerver är kul för hunden + testa hur duktig jag är på att förbereda och behålla min info till hunden även när det blir lite annat fokus som stafettävling  . Kliv ur boxen "så ska det va" och latja till det lite för er bådas skull + få se vad som fungerar och ej.

Eller tävla med dig själv och få känslan av spänning och belöna hunden att det är skojigt värre när matte/husse blir sån här

Behåll fokus och koncentration ! DU KAN. Och även se hur mkt jag behöver plugga momenten och skyltarna för att inte behöva dem på banan, de är där mer som en säkerhetslina.
Så det såg ut som bilden igår :) Och även det gick med lite förberedelse - Visste jag !

 

IMG_1941