Hundpromenaden i Nybro


 

I tisdags var det så dags att "få" följa med Nybros hundpromenad - vilket underbart gäng som har den möjligheten - främst med Annelies brinnande engagemang  . Lugnt och fint samlades alla på torget för att sedan njuta av en promenad tillsammans. På mitten stannade vi och vi tränade lite att husse/matte hanterade och kände igenom sin hund (bra för att kolla ev skador eller inga, inför veterinär, tandvisning, utställning mm). Handtarget - användbart till tex inkallning, hälsa, tandvisning, möten mm. Inkallningssignal att kopplet tas fram istället för en signal att inte vilja komma, lära hunden gå i kanten. Säg "kanten" när hunden är i kanten + ev belöning i kanten. Godisgömma/balans i träd, buske, sten eller annan sak - nosarbete, gymnastik och stretch. Obs Hundens säkerhet - den ska vara säker på att du finns där om den behöver det för sin säkerhet - gör det tillsammans!
Balans är bra för kroppen, koordination, välbefinnande mm

Smart kan vara att träna lite med hunden innan promenaden så har lite energi försvunnit ut. Även att stanna lite då och då på några av våra promenaden och hitta på lite tillsammans. Samarbete och roligt. Tränat samtidigt. Köra några steg följsamhet, låtsas slalom, sitt och sitt kvar, inkallning, ställa upp för domaren, visa tanden, bakdelsarbete på en låg stubbe, balansera och sedan leta gottis. Träna delar och bygg ihop till helheter. När som ni är sugna. Se till lilla som blir det stora. De bästa passen oftast.

Tipset om Nosework hittar ni här; LINDA GUSTAFSSON NOSEWORK

Tack för att jag fick möjligheten att följa med er och jag vill komma fler gånger och gå promenaden för jag minns mina dagar när jag och Baye var yngre och bodde i Emmaboda! Då hade vi samma förmån.


Sammanfattning/reflektion av träningspasset

 

Efter ett träningspass så ställ dig enkelt dessa frågor:

 
- Vad gjorde jag bra?
- Vad gjorde hunden bra?
- Vad gjorde vi bra?

- Vad vill jag ändra på?

- Hur gör jag det?

- Vad var roligt?

 

Enkel sammanfattning efter ett pass och även att repetera inför ett pass för att gå in i det med rätt inställning. 
Även lättare se sina framsteg och att VI KAN 


HAN VISSTE VISST :)

I morse var det dags för träff 2 på  prova på Nosework kursen för Linda. Har vi förstått eller inte.... Några träningspass med både retning inför sök och utan, osynliga - lättare och svårare - olika höjder mm har vi ändå hunnit träna inomhus i vårt lilla hus :) Men var det 100 att det var just Eucalyptus som han letade eller hur mkt var det "hela paketet".

Vi har varit noga med startsignal och jag har följt efter han och varit nära han - både för att vara med när han markerar + inte råka meddela att vi borde leta på annan plats utan att vi båda litar på honom. Vi har funnit vår grej och tar det i vårt tempo. Har även döpt vad vi letar "Doften" Skiljer sig från alla andra kommandon och just leta Doften = metodiskt arbete

Linda hade ställt ut mängder med burkar med lock på rad och i en av dem låg doften som vi skulle hitta. Startsamlade oss och så bar det coolt iväg - burk efter burk - lite brus med avnosning på den väldoftande mattan och så fastnade han på burk 4 - stannade till och så kom en liten tassviftning i luften - den är det matte -  HAN VISSTE VISST

Ett sök till och samma resultat!

Paus och vi satt och tittade och lärde oss på de andra ekipagen - hur olika vi är och hur olika vi gör - men samma sak gäller - hitta o markera doften.

Andra passet letade vi i en annan gömma och med öppen doft vilket också gick klockrent - orkade 3 sök och fick mer energi i kroppen.

10933871_1029356773747223_3516535833009936082_n

Har vi hittat nått :)

Nu har beställning av doft gjorts så vi kan träna på hemma tills kursen börjar :-)


 


Nose Work kurs

Ja i lördags var Bayliez och jag på kurs tillsammans igen! Så glad få åka iväg han och jag tillsammans som "på den gamla goda tiden"! En tanke: Kom ihåg din äldre hund som är följsam och fin att hitta på saker tillsammans, gammal kunskap som ny. Kan en hund känna det som en "pensionerad" elitidrottare kan känna sig när de lägger av? Självklart har de inte samma kapacitet men ändå att de får känna sig lika duktiga och att de kan precis som när de var unga. Se våran stolthet över dem lysa i våra ögon  . Där blir kontrasterna för en familjehund kanske inte lika stora mot för den som varit mer "i rampljuset". En tanke som sagt.

Nåväl, tillbaka till kursen. :) Skoj som 17 var det. Eukalyptus är doften vi ska lära dem att finna. Antingen leka med doftrullen eller klicka in att de sniffar doft - vi kunde leka men fick ändå välja att klicka för sniff. Där fick jag anstränga mig att vara snabb i tajmingen :) det fanns mkt annat än att "sniffa" i Bayliez tankar så det gällde vara med när han sniffade så det var det han gick över till :)

Vi fick sedan söka doften bland utlagda prylar av olika slag. Vi han med 3-5 sök var! Alla ekiapgen var olika med olika bakgrunder och så kul se hur det jobbades!

Vi tog det i vårt tempo och sökte "tillsammans" till en början - var bevisligen längesedan vi höll på med sök - och sista passet lossnade det rejält! Herueka - både jag och Baye förstog vad vi höll på med och hur vi skulle va tydliga med varandra för att göra detta och sudda ut andra tankar på vad det kanske var man kunde göra med grejerna som var utplacerade hihi lille gubben.

Så nu tränas det att finna "doften" här hemma och om två söndagar är det dags igen

Ta chansen du med!
Lindas Hemsida